Cv maken: dit is het geheime ingrediënt voor succes

December 19, 2018

Je gaat je cv maken of herzien. Goed bezig! Het is een mooie eerste stap in het vormgeven van je ambities.  Begin er niet pas mee als de vacature er is. Zorg dat het klaarligt en met een edit binnen een half uurtje passend gemaakt kan worden. Voor die droombaan wanneer die voorbij komt! Want als het zover is, moet alles kloppen. Het volgende helpt als je jezelf bindstaart op een aantal A4'tjes die totaal geen recht doen aan jou als persoon, laat staan als professional. 

 

Een cv maken vraagt om een objectieve blik

Op jou. Via alle elementen die van waarde zijn voor een werkgever. Oh, is dat het? Nou makkie. Ik ga even objectief naar mezelf kijken, denk je nu misschien. Ha! Daar zit hem de crutch: dat kan dus niet. Vind ik. Voor een cv. Waarom niet? Jij weet teveel over jezelf. En je wil eigenlijk dat de lezer van jouw cv dat ook te weten komt. Want je barst van de ervaring, vaardigheden een eigenschappen die van toegevoegde waarde zijn. Het resultaat is vaak teveel informatie. Voor een lezer van een cv is het belangrijk om rode draden te definiëren. Structuur en overzicht. Dat leest lekker en zorgt dat er niet teveel nagedacht hoeft te worden over jouw geschiktheid. Want die tijd neemt men nou eenmaal niet bij een eerste selectie. Het geheime ingrediënt dat je dus niet kunt missen als je een nieuw cv gaat maken is dus: objectieve feedback van anderen. 

 

Een cv maken met feedback

Hoe dan? Nou anders dan je misschien denkt. Ik bedoel niet, maak een cv en vraag iemand te checken. Uiteindelijk is een proeflezer goed om de kleine foutjes eruit te halen, maar voor inhoudelijke feedback is dit niet de beste manier. Meestal zullen ze je ontzien en zeggen dat je het goed gedaan hebt. Draai het om. Vraag de juiste mensen op het juiste moment om specifieke feedback. Het juiste moment? Dat is voordat je aan het cv begint. De juiste mensen? Ja. Niet je zus of broer of beste vriend. Zij staan te dichtbij en hebben ook een vertroebelde objectieve blik. Soms té kritisch of juist té lief. Vraag (oud)collega's, leidinggevenden, of -nemenden, leraren en trainers of klanten en opdrachtgevers. Want zij kennen je op professioneel vlak. En ze zijn gewend wat zakelijker en dus vaak directer met je te communiceren. Bij de meesten van ons is je werkhouding ook heel anders dan je privépersoonlijkheid. Dus dat is belangrijk. Wat je ze gaat vragen? Hier ga ik je mee op weg helpen. 

 

Cv maken? Stel de juiste vragen

Deze vragen gaan je helpen om belangrijke elementen in je cv te vullen, ik heb ze per categorie geordend. Denk eerst eens zelf na over deze vragen en laat ze dan door een aantal anderen beantwoorden. Zo weet je meteen of je zelfbeeld een beetje klopt, en dat is heel handig! Deze elementen zijn belangrijk om jezelf te onderscheiden bij je sollicitatie: vaardigheden, eigenschappen en toegevoegde waarde.

 

Vaardigheden

1. Wat vind jij dat ik allemaal goed kan met betrekking tot de kerntaak van mijn functie en waarom?

2. Voor welke functies denk je dat ik nog meer geschikt zou kunnen zijn en waarom?

3. Op welke manieren vind jij dat ik bijdraag aan de missie van de organisatie?

 

Eigenschappen

1. Op welke manier maken mijn gewoontes en mijn persoonlijkheid verschil bij het uitvoeren van mijn functie? 

2. Hou zou je mijn werkhouding omschrijven?

3. Hoe heb je het ervaren om met mijn samen te werken / onder mijn leiding ter werken / mij leiding te geven? Heb je informatie over hoe anderen het (hebben) ervaren?

 

Toegevoegde waarde

1. Wat vind je dat ik bijdraag aan de afdeling waar ik werk of werkte?

2. Afgezien van de resultaten waarvoor ik ben aangenomen, zijn er zaken te noemen die mijn werk extra hebben opgeleverd? Zo ja, wat?

3. Hou zou je mijn mentaliteit omschrijven?

 

En nu?

Neem een moment om bovenstaande info te verwerken. Psychisch (het kan soms wat anders opleveren dan dat je verwacht) én in je cv natuurlijk! De vaardigheden krijgen een prominente plek. Kies elke sollicitatie de top 5 of 6 die het meest bij de vacature passen. De eigenschappen kun je goed gebruiken in een jouw persoonlijke pitch. Daarin leg je wat persoonlijkheid, maar wel op professioneel vlak. De toegevoegde waarde zijn extraatjes die je als resultaat bij werkervaring kunt toevoegen, in de pitch kunt verwerken of zelfs in je sollicitatiebrief kunt gebruiken. Een beetje afhankelijk van wat je geoogst hebt. Ook hiervoor kies je bij elke sollicitatie natuurlijk weer de beste match om een mooie rode draad in het cv te vormen. Succes! Volgens mij heb je weer wat info om verder te kunnen met het cv maken

 

Meer info nodig?

Lees hier meer sollicitatietips.

Kijk hier voor meer hulp bij solliciteren.

Wil je je cv laten maken?

Je kunt ook een sollicitatiebrief laten schrijven.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon