Sollicitatietip #6: de top 5 ergernissen van recruiters in jouw sollicitatiebrief

October 26, 2018

Sollicitatiebrief schrijven? Check dit lijstje eerst!

1. Herhaling van je cv in de brief

Heel veel mensen doen dit. In de sollicitatiebrief het cv nog eens dunnetjes herhalen. Dat is een gemiste kans. Als het goed is hebben ze het al gelezen. Gebruik de brief dus om het cv aan te vullen. Wat heb je buiten je opleiding en werkervaring nog te bieden? Of leg uit waarom je bepaalde vaardigheden hebt verworven. Geef het extraatje in de brief. Wat jij, ten opzichte van de horde sollicitanten met gelijke geschiktheid nog meer te bieden hebt.  Zorg je voor sfeer en motivatie op de werkvloer? Is er een kennisgebied dat het huidige team kan aanvullen? En dit is een mooie: zijn er ambities die in lijn liggen met organisatiedoelen? (check over ons/ visie en missie op de website van de organisatie). Let op: schrijf dit alles ook weer outside-in!

 

2. Spelfouten, grammaticafouten, rare zinnen

Met de groeten dan de stichting open deur! Maar serieus: het gebeurt toch nog veel te veel. Hoe voorkom je dit? De spellingcontrole neemt niet alles mee. Soms is een verkeerd geschreven woord ook gewoon een woord en rekent hij het goed. Laat je brief nalezen door een ander en lees het hardop voor aan jezelf. Vooral rare zinnen speur je zo makkelijk op. Bij alles waar je over twijfelt: Google is je vriend. Zoek het even op. 

 

3. Jezelf tegen spreken

Het gebeurt nogal eens dat iemand een sollicitatiebrief schrijft: 'ik ben heel secuur' en verderop een spelfout heeft staan. Niet secuur dus. Doe dat niet en draai het om. Als het kan, probeer dat wat je over jezelf beweert ook meteen te laten zien in de brief. Als je jezelf gestructureerd vindt of zegt dat je goed bent in structureren, zorg dan dat je een sollicitatiebrief met een duidelijke structuur schrijft. Of als grafisch ontwerper zorg je voor een extra bijzonder cv met een geweldige lay-out. 

 

4. Clichés

Sollicitatiebrieven staan meestal bol van de clichés. Vooral de opening en de afsluiting. Neem een andere binnenkomer. De lezer vind het echt niet belangrijk waar je de vacature tegenkwam. Hij wil aangesproken worden en geprikkeld worden om verder te lezen. Maak nieuwsgierig en onderscheid jezelf van de rest die wel dat cliché gebruikt. Hoe dan? Val bijvoorbeeld met de deur in huis. Begin meteen met waarom je er wil werken. Gevolgd door een iets meer standaard zin waarmee je de rest van de brief inleidt. Hetzelfde geldt voor het einde. Hoe zorg je voor de glimlach bij de lezer? Hoe zorg je ervoor dat hij benieuwd naar je wordt? Niet met: 'In afwachting van uw reactie blablabla' in ieder geval. Probeer een voorzichtig grapje. Of beloof dat je iets interessants te vertellen hebt. 'Graag deel ik mijn visie over onderwerp X met u.' of 'In eerdere functies heb ik mooie resultaten behaald in een soortelijke rol. Ik vertel u graag meer in een persoonlijk gesprek.'

 

5. Een veel te lange brief

Hou het bij een kantje. Een lange brief schrikt de lezer af. De zin om erin te duiken is meteen al tot het nulpunt gedaald als ze zo'n lap tekst zien. Schrijven is schrappen. Zorg dat je alles maar een keer benoemt en kies de belangrijkste dingen. Welke dat zijn? De dingen die relevant zijn voor de functie en de organisatie die je aanschrijft. Je hoeft net meteen alles prijs te geven. Bewaar ook troeven voor in het gesprek! Want die uitnodiging komt steeds dichterbij als je deze sollicitatietips blijft volgen!

 

Nog steeds gefrustreerd achter de pc? Je kunt ook je sollicitatiebrief laten schrijven.

 

Meer sollicitatietips? Hier vind je al mijn blogs over solliciteren.

 

Tips over het opstellen van een cv vind je in dit blog:

De top 3 aandachtsgebieden bij het opstellen van een cv.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon