Sollicitatietip #4: vijf elementen die in je sollicitatiebrief thuishoren.

July 31, 2018

Een sollicitatiebrief schrijven valt veel mensen zwaar. Je vervalt al snel in clichés of somt je werkervaring nog maar eens op om aan te tonen waarom je geschikt bent voor die functie. In dit blog deel ik een vaste leidraad als basis bij het opstellen van jouw sollicitatiebrief.  

1. Inleiding

 

Het stukje tekst waarin de meeste clichés voorkomen. Hiermee is het meteen ook een mooie kans om je te onderscheiden. Dit lukt namelijk al als je de brief niet start met: "hier of daar las ik de vacature van functie x waarop ik zo enthousiast werd dat ik direct besloot te reageren". Hoe dan? Wees creatief! Bestudeer alle uitingen en de tone of voice van het bedrijf en spreek ze aan in hun eigen taal. 

 

2. Alinea 1: motiveer waarom je kiest om te solliciteren bij juist déze organisatie

Onderscheidingskans twee! Dit wordt namelijk vaak vergeten. Kandidaten praten vooral over zichzelf en waarom ze zo goed zijn, versus waarom het bedrijf zo goed is en waarom ze daar zo graag willen werken. En dát is (oprecht of niet) toch wat ze allemaal graag willen horen. Verdiep je in het bedrijf. Kijk verder dan de vacaturetekst. Kijk naar de pagina's over ons of werken bij en vergeet de missie en visie niet door te nemen. Wat vindt je interessant, wat spreekt je aan? Zoek de match en omschrijf dit.

 

3. Alinea 2: motiveer waarom jij jezelf deze functie ziet uitvoeren

Dit doet natuurlijk iedereen. Hoe doe je het dan anders dan de rest? Houd dit in gedachten: jouw sollicitatiebrief moet een toevoeging zijn aan het cv en geen herhaling van het cv. Je kunt natuurlijk kort verwijzen naar je ervaring, maar schrijf verder vooral wat ze níet terug kunnen vinden in het cv. Welke vaardigheden (die van toepassing zijn in deze functie) zijn het best ontwikkeld? Houd het vooral bij harde competenties. Dat komt krachtig over. 

 

4. Alinea 3: wat voeg jij toe?

Heb je nog iets te bieden wat niet in de functie-eisen staat, maar wél van pas zal komen? Is er een buitenlandse vestiging waar jij de taal van spreekt? Zijn er afdelingen waarmee je moet samenwerken waar jij kennis van hebt? Zijn er persoonlijke eigenschappen waar heel het team plezier van heeft? Weer een kans om jouw meerwaarde te tonen. Pak hem!

 

5. Afsluiting

Weer een valkuil voor clichés. Zucht... wat moeten we er toch mee. Of: weer een kans om je te onderscheiden! Zorg dat je de lezer met nieuwsgierigheid of met een glimlach achterlaat. Een voorzichtig grapje? Iets waardoor ze benieuwd zijn naar het gesprek. Voorbeeldje: "Graag deel ik in een persoonlijk gesprek mijn visie op (project x/ de fusie met organisatie x.../ marketing anno 2018) met u."

 

Tot slot

Gebruik deze structuur voor jouw sollicitatiebrief als vaste leidraad. Maar schrijf elke brief opnieuw en zorg dat het volledig op maat gemaakt is voor de desbetreffende organisatie en vacature. Solliciteren is maatwerk. 

 

Toch nog moeilijk? Je kunt ook jouw sollicitatiebrief laten schrijven

Twijfel je over mijn aanpak? Lees iets over mijn resultaten in een eerder blog.

Ga je voor een complete sollicitatie? Kijk hier: cv laten maken.

Eerst persoonlijk advies? Mail me jouw cv. Ik doe een gratis cv controle!

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon