Sollicitatietip #5: een sollicitatiebrief schrijven doe je outside-in

August 31, 2018

Veel mensen zijn bij het schrijven van een sollicitatiebrief erg op zichzelf gericht. En daarmee vinken ze meteen een vakje aan in het op het top 10 lijstje met afknappers van recruiters. Er is niets zo irritant als in een sollicitatiebrief alleen te moeten lezen wat er allemaal belangrijk is voor jou. Als je op zoek bent naar een oplossing voor een capaciteitsvraag wil je lezen wat deze persoon voor het bedrijf of de afdeling kan betekenen. Het schrijven van een sollicitatiebrief gaat dus helemaal niet om jou.

Verplaats jezelf in de organisatie

Waarom gaat het dan wel? Nou om een organisatie, met een probleem of kans. En jij bent degene die het probleem kan oplossen of de kans gaat benutten. Althans... als je in staat bent om dat aan de lezer van de sollicitatiebrief te verkopen. Zie je het? Het is een verandering van perspectief. En dat is een belangrijke stap in de goede richting.

 

Outside-in versus inside-out

Als je vanuit een organisatie, een afdeling en het team denkt waarin je terecht hoopt te komen zal je automatisch gaan schrijven over hetgeen jij toevoegt. Wat jij kunt betekenen. Als je vanuit jezelf denkt zal je eerder benoemen welk probleem zij voor jou oplossen. Dat klinkt minder aantrekkelijk.

Met andere woorden: jij gaat bedenken wat de lezer wil. Je spreekt hem dáár op aan. Door te bieden wat hij zoekt motiveer je hem of haar om jou uit te nodigen voor een gesprek.  

 

Mag je dan niks over jezelf zeggen?

Natuurlijk wel. Je kan daar in een sollicitatiebrief ook eigenlijk ook niet omheen. Je mag bijvoorbeeld best benoemen dat een vacature een kans voor je vormt, en waarom. Dat maakt je gemotiveerd en vormt ook weer een voordeel voor hen. Maar met een goede structuur in je sollicitatiebrief zorg je dat de nadruk niet op jóuw doelen liggen, maar op die van hen. En je beschrijft de overlap van beider doelstellingen. Win- win is de sleutel. Want als je alleen maar in hun voordelen spreekt boet je in op geloofwaardigheid. In de opbouw zorg ik in de eerste alinea altijd voor een goed outside-in stukje stukje over waarom ik bij de organisatie, missie, visie en bedrijfscultuur pas (en niet andersom). en door in de voorlaatste alinea mijn toegevoegde waarde te benoemen (extra'tjes ten opzichte van de functie eisen) pak ik nog even terug op de voordelen voor voor hen. Zo heb je een overwegende outside-in structuur en dat leest prettig!

 

Hoe je je inleeft in een organisatie

Ik besef dat dat niet vanzelfsprekend is. Voor mij stiekem wel, want inlevingsvermogen is mijn superpower. Maar voordat ik dat kan, gaat er altijd wat research aan vooraf. Behalve een vacaturetekst, onderzoek ik de missie en visie-, de over ons- en/of de werken bij pagina. Natuurlijk neem ik alle soortgelijke pagina's mee. Soms is er een pagina zoals organisatie x als werkgever, of wordt er ergens iets verteld (zowel tekst als filmpjes) over specifieke doelen of projecten waaraan wordt gewerkt. Oja, check ook nieuws, als die pagina er is. Hoe meer hoe beter. Allemaal inspiratie. Allemaal bruikbaar om erachter te komen wat ze zoeken in jou. 

 

Succes met het schrijven van jouw sollicitatiebrief!

 

Kijk hier voor meer sollicitatietips.

 

Kijk hier om je cv te laten maken.

 

Wil je jouw sollicitatiebrief liever laten schrijven? Dat kan ook. Neem snel contact op.

 

Wordt je steeds afgewezen, maar weet je niet waarom? Laat je door mij adviseren met een vrijblijvende cv controle.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon