Sollicitatietip #2: fix je eerste indruk

June 18, 2018

Solliciteren. Het draait allemaal om die eerste indruk. Binnen enkele seconden wordt er al wat van je gevonden. Als die eerste indruk niet goed is, krijg je niet altijd de kans om het tegendeel te bewijzen. Tenzij het live is, dan betekent het dat jij de rest van het gesprek hard moet werken om het tegendeel te bewijzen. Rode vlekken in de nek gegarandeerd. Maar in de meeste gevallen is de indruk al ver voor de eerste kennismaking gemaakt en de mening al gevormd.  Cv en brief in orde, maar toch nooit op gesprek? Het kan hier iets mee te maken hebben. Maar geen nood. Als jouw persoonlijke hulp bij solliciteren heb ik voor jou een drie-stappen-check samengesteld om jouw eerste indruk te optimaliseren.

Stap 1: cv & sollicitatiebrief 

Als eerste openen 'ze' het cv de motivatiebrief. Verkeerde indruk? Klaar ben je. Geen telefoontje, geen gesprek, geen kennismaking, niks. Het begint dus bij die o zo belangrijke sollicitatiedocumenten. Heeft het cv een onderscheidende uitstraling? Zijn ze netjes en foutloos? Vormen de sollicitatiebrief en het cv samen een geheel? Mooi. De helft gewonnen. Niet? Aan de slag. Of je kunt je hulp zoeken en jouw cv laten maken. Natuurlijk doet de inhoud en indeling van jouw cv er ook toe, maar daar gaan we in dit blog even niet op in. Wat zien ze verder in die eerste seconden? Juist. Een foto. Heb jij geen foto op jouw cv? Het is een aanrader. Tenminste, als het een goede foto is. Als je er serieus voor gaat, zorg je ook voor een serieuze profielfoto door een echte fotograaf. Of misschien ken je iemand in je omgeving die heel goed is in zijn/haar hobby fotografie. Weet je nog? Alles moet kloppen. Als je bang bent om op je uiterlijk afgewezen te worden, is een pro zeker de uitkomst. Want die kan écht zorgen dat je jezelf er goed vind uitzien. Voor een cv is verder belangrijk: rustige of witte achtergrond. Goede outfit: netjes maar blijf jezelf. Een vriendelijk gezicht. Zwart/wit kan het heel stijlvol maken. Of pas de vormgeving aan op de kleuren van de kleding die je draagt. Het maakt of breekt jouw cv. Gebruik de foto als header. Of een staande foto in een zijbalk. Hulp nodig met een goede profielfoto voor jouw cv? Neem contact op. Ik fotografeer zelf ook en heb een aantal fotografen in mijn netwerk waar ik je naar kan doorverwijzen. Toch bezig? Zorg meteen voor een paar goede profielfoto's voor sociale media. Dat brengt ons bij.. 

 

Stap 2: update je online presentatie

Als je de juiste indruk wekt met jouw cv en sollicitatiebrief zoeken ze je op. Heb jij jezelf de laatste tijd nog gegoogeld? Ook met afbeeldingen? Wat voor foto's zijn er te vinden? Loop er even doorheen. Probeer te voorkomen dat er ongepaste foto's op staan. Of het nu iets zegt over jouw professionele vaardigheden of niet, het kan een werkgever afschrikken. Zou zonde zijn. Is het té erg wat je tegenkomt? Ga erachteraan. Je zal eerst moeten zorgen dat het van de site waar het in eerste instantie op geplaatst is wordt verwijderd. Benader die persoon hiervoor. Stap twee is ontgoogelen. Je moet hiervoor een verzoek invullen om het gedaan te krijgen. Dit is niet altijd makkelijk. Daarom: voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt vooral voor Facebook en Instagram. Denk ook even of je geen rare quotes via Twitter het wereldwijde web in hebt geslingerd. Verder: is je LinkedIn profiel compleet gevuld? Staat alles er op? Een goede en pakkende summary? Bonus sollicitatietip: Denk hierbij ook aan vindbaarheid en vermeld de functies waarop je gevonden wilt worden! Skills? Aanbevelingen?  Die laatste zijn makkelijk aangevraagd en is een belangrijke aanvulling. Gewoon doen! Ze zoeken je toch wel op, dus maak het de recruiter makkelijk en zet heel vriendelijk een linkje (eventueel onder een mooi icoontje) van jouw socials op je cv. 

 

Stap 3: op gesprek 

Soms is het zo dat de eerste indruk live is, zonder dat ze jouw cv of internet-footprint gezien hebben. Misschien een sollicitatie speeddate, banenmarkt of carrièrebeurs. Dan is het zaak dat je naast die goede outfit, natuurlijk heel logisch, ook denkt aan persoonlijke verzorging en weet hoe je jezelf moet voorstellen. Recruiters knappen vaak al af na het geven van de hand.  Daar mag het toch niet aan liggen? Oefen het gewoon even van te voren. Maak oogcontact, zeg voor- en achternaam en herhaal de naam van die ander zodat je het onthoudt. En een absolute must: glimlachen! Jazeker, ook dat is onderzocht. Zorg dat je voorbereid bent en meteen jouw show-stelende cv kunt overhandigen. Dan is de tweede indruk ook meteen in de pocket. 

 

Ik dwaal af. dit was het. Tot de volgende sollicitatietip!

Specifieke vragen over hulp bij solliciteren? Sollicitatiebrief laten schrijven? Waar wil jij meer over weten? Reageer hieronder of neem contact op. 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon