Sollicitatietip #1: solliciteer minder

May 29, 2018

In mijn vorige blog gaf ik al aan je meer tips over solliciteren te gaan geven. Ik heb besloten bij het begin te beginnen. Want voordat je kunt solliciteren, heb je natuurlijk een vacature nodig. Deze eerste tip klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar deze benadering verhoogt je kansen aanzienlijk.

Als je werkloos geraakt bent en je wilt zo snel mogelijk weer aan de slag, denk je waarschijnlijk dat je je kansen verhoogt door zoveel mogelijk te solliciteren. Hoe meer sollicitaties in de pijpleiding, hoe meer kans dat je ergens wordt uitgenodigd. Toch? Nee. Niet dus. Ik pak het anders aan. 

 

Zoek gericht naar vacatures

Hoe beter je op een vacature past, hoe groter de kans is dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Klopt dit? Nee ook niet. Ja, sorry het wordt steeds gekker met mij. Natuurlijk moet je het realistisch blijven bekijken. Het gaat echt niet lukken om astronaut te worden met een kappersopleiding. Dat weet ik ook wel. Maar als je niet helemaal voldoet hoef je het nog niet op te geven. In dat geval is het zaak dat jij jezelf gewoon beter verkoopt dan die ander. Met andere woorden: dat jouw motivatie er vanaf druipt.

 

Waar zoek je dus naar? Juist! Vacatures in jouw richting, waar je écht heel graag op aangenomen wilt worden. Iets dat al in je interessegebied ligt en waar je echt tot op het bot toe gemotiveerd voor bent. Je bent bereid je te ontwikkelen en kunt al laten zien waarom dit bij je past. Zo'n vacature vraagt om wat meer zoeken, wat verder zoeken, wat graven en spitten. Gebruik wat langere zoektermen om specifiekere resultaten te boeken. Onderzoek bedrijven in het vakgebied waar je graag in wil werken. Onderzoek bedrijven in de plaats waar je graag wil werken. Ga van de gebaande paden af en kijk verder dan Indeed en de Nationale vacaturebank. Kijk eens naar sollicitatie-apps, zoek eens op Instagram met hashtags, kijk of er specifieke, vakgerichte sites met vacatures zijn zoals FashionUnited als je bijvoorbeeld in de mode aan de slag wilt. 

 

Steek er tijd in

Nu je minder vacatures hebt, heb je per sollicitatie dus meer tijd. Gebruik die tijd! Besteed die tijd aan de professionele uitstraling en vooral ook aan de inhoud. Solliciteer met professionele sollicitatiedocumenten. Zorg dat ze ook zien dat je moeite hebt gedaan en customize jouw cv volledig. Wat moeten ze van je weten? Zorg dat ze dat als eerste te zien krijgen. Pak de aandacht meteen met de meest relevante informatie voor deze specifieke vacature. In een eerder blog gaf ik je als de drie aandachtsgebieden voor je cv. Belangrijk om te beseffen: in jouw cv ben je niet alleen afhankelijk van opleiding en ervaring. Je kunt ook nevenactiviteiten, interesses en hobby's gebruiken om je affiniteit en enthousiasme over dit vakgebied te laten blijken. Vraag desnoods om aanbevelingen van anderen die jouw geschiktheid kunnen motiveren.

 

Doe je ding

Meer? Hoezo meer. Is er meer dan een brief en een cv? Jazeker! En dit maakt solliciteren zelfs leuk:

in sommige situaties is het mogelijk om te bewijzen dat je de taak aankunt. Ik zal een voorbeeld noemen. Ik solliciteer ook nog regelmatig als freelancer. Toen ik een nieuwsbrief-opdracht wilde binnenhalen, heb ik niet alleen een cv en een motivatiebrief gestuurd. Ik heb daarnaast ook nog een nieuwsbrief geschreven. Volledig in de vormgeving en tone of voice van dit bedrijf. Ook het cv en de brief waren hierop aangepast. Zo heb ik direct kunnen laten zien wat ik in huis heb. Binnen één uur kreeg ik een mail. Niet om nog even contact te hebben of een gesprek. Nee, in de mail stond: je hebt de job! Wauw. Dat ik vier uur aan deze sollicitatie gewerkt heb, maakt dan niet meer uit. Ik had ook vier keer één uur kunnen besteden aan onsuccesvolle sollicitaties. Maar dan zouden het vier weggegooide uren zijn geweest.

 

Denk je nu: nee dat kan niet met de functie waar ik naar op zoek ben. Denk dan wat langer na, want er zijn legio mogelijkheden om jouw geschiktheid direct aan te tonen. Secretaresse? Show je correspondentieskills en laat direct merken dat je kunt ontzorgen. Projectmanager? maak een professionele planning en taakverdeling van de sollicitatieprocedure zoals jij dat zou doen. Social Media expert of content creator? Post je sollicitatie op ludieke wijze op je timeline, tag het bedrijf en schakel je netwerk in om likes en bereik te genereren voor het bedrijf. Harde resultaten! Recruiter? Herschrijf en verbeter de vacaturetekst, en motiveer waarom je op die manier meer geschikte kandidaten aantrekt. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Kledingwinkel? Loop binnen, geef je cv af, vraag of je mag proefdraaien en zorg dat je bijdraagt aan de dagomzet! Weet ik veel. Het is ten slotte jóuw ding. Wees creatief! Laat het zien. Niet jouw ding? Niet solliciteren. Nog even verder zoeken. Succes!

 

Heb jij ook ooit op een creatieve manier gesolliciteerd? Hoe ging dat? Deel je ervaring hieronder! Blijf je het lastig vinden en zoek je een objectieve blik? Laat mij eens kijken. Mail me voor een gratis cv controle.

 

Schrijf je in voor mijn blog voor meer tips over solliciteren!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon