Droomvacature gevonden? Alles moet kloppen!

May 22, 2018

Ik kan me nog herinneren dat ik in het verleden wel eens solliciteerde en dan dacht: 'op hoop van zegen'. Waar ik dan vooral op hoopte: dat er genoeg mensen zouden zijn die minder geschikt waren of een slechtere brief en cv instuurden, waardoor ik dan op gesprek zou worden uitgenodigd.

Begrijp me niet verkeerd, ik deed écht heel erg mijn best op deze sollicitaties. Ik dacht ook wel dat het voldoende was wat ik deed, maar ik dacht óók dat ik heel erg afhankelijk was van de desbetreffende selecteurs, de (op dat moment enorme) concurrentie, het aantal uren en meer. Tegenwoordig weet ik wel beter. Lange tijd werd ik niet aangenomen. Uit frustratie schreef ik er dit artikel over, dat ik naar Charlie Magazine stuurde. Het werd direct gepubliceerd. Wat bleek? In die crisistijd toen, was ik niet de enige met de frustratie. Het artikel ging viral met meer dan 22.000 social shares! Een bevestiging dat het niet aan mij lag. Vond ik toen. Nu ik terugkijk zie ik het anders.

 

Ja, de concurrentie was moordend. En ja, er zijn altijd factoren die het je kunnen bemoeilijken. Grote concurrentie is er een van, de parttime handicap een tweede.

Maar:

als je álles uit de kast haalt om je kop boven het maaiveld uit te steken, dan wordt je echt wel uitgenodigd. Je moet gewoon heel veel indruk maken. Eenmaal op gesprek is het dan natuurlijk opnieuw spannend of je elkaar kunt vinden, maar zonder gesprek is het sowieso een gemiste kans. Indruk maken dus. Je hebt hier twee dingen voor nodig: 

1.tijd;

2. kennis van solliciteren anno nu.

Nummer een heeft iedereen. Zo niet, voor je droombaan maak je toch tijd? Je wil er in een uurtje klaar mee zijn? Dat is jammer. Ik spendeer er persoonlijk liever een hele dag aan, met resultaat, dan een uurtje dat naderhand verloren blijkt te zijn. 

Nummer twee is een kwestie van verdiepen. (Daar gaat je tijd al.) Leer wat onderzoek heeft uitgewezen over winnende sollicitaties. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat een cv met foto altijd voorsprong heeft op een cv zonder foto. Dus startte ik door zo'n klein verschil al met een fikse achterstand. Ondanks gelijke geschiktheid. Leer hoe jouw vaardigheden binnen enkele blikken helder worden. Het gaat er namelijk niet om hoe goed je bent. Het gaat erom of dit in de sollicitatie ook overkomt. Als je de beste bent in jouw vak, met een crappy cv kan je het vergeten. Als je cv goed is, maar jouw sollicitatiebrief loopt niet, kan je het vergeten. Als je layout en vormgeving de bom is, maar de indeling en inhoud verwaarloosd is, kan je het vergeten. Het is eigenlijk heel simpel. Wil je aangenomen worden? Moet je op gesprek. Wil je op gesprek? Dan moet ALLES kloppen in jouw sollicitatie. Zodat de selecteur, ondanks zijn persoonlijke voorkeuren of meningen, simpelweg niet om je heen kan. Als je dát doorhebt... ligt de wereld voor je open. 

 

Dus zorg dat de layout aantrekkelijk is. Dat je cv meteen indruk maakt. Dat je een goede profielfoto hebt. Zorg dat de indeling van jouw cv doordacht is. Zorg dat de inhoud begrijpelijk is voor iedereen, jouw beste vaardigheden weergeeft en leest als een trein. En zorg bovendien voor een lekker lezende, inhoudelijk onderscheidende sollicitatiebrief zonder clichés.

 

Hoe dan? Zorg dat je geïnformeerd raakt. Daar ga ik je bij helpen. In een eerdere blogpost vind je al wat tips voor een showstopper van een cv. De komende tijd wil ik meer van mijn kennis met je gaan delen over solliciteren. (Het is te leren). Schroom niet om anderen te vragen om hulp bij solliciteren. Dat is niet gek, iedereen doet het. Laat je brief nalezen, vraag meningen van anderen en hoe ze jou zouden omschrijven bijvoorbeeld voor goede input. Ook ik kan je helpen met een vrijblijvende cv controle. Zo weet je of je op de juiste weg zit en waar er nog verbetering mogelijk is. Als je het helemaal uit handen wil geven kan je door mij jouw cv laten maken. Of je kunt door mij een sollicitatiebrief laten schrijven.

 

Dat ik in het schrijven van sollicitatiebrieven veel ervaring heb, blijk onder andere uit dit leuke verhaal. Maar waar loop jij nu het meest tegenaan? Wat vind je het moeilijkst? Laat het me weten en wellicht krijg je de antwoorden in mijn volgende blog!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon