Een brief voor de Koning

May 1, 2018

Met Koningsdag ben ik als vanouds weer eens lekker de stad in gegaan. Het vijfde jaar dat Willem-Alexander Koning is en ik gewoon steevast Koninginnedag blijf zeggen. Het was heerlijk weer om te proosten, dansen en lachen. Helaas is daardoor dit blog even blijven liggen, belangrijke zaken eerst, nietwaar? Maar het is wel een leuk verhaal, dus vooruit.

Een van mijn specialiteiten, naast het schrijven en herschrijven van cv's, zijn sollicitatiebrieven. Op een dag kwam er een verzoek om een sollicitatiebrief te laten schrijven. Het ging om een belangrijke sollicitatie, maar hij wilde niet dat ik wist om welke werkgever het ging. Dat maakte het moeilijk, maar hij had er wel zijn redenen voor. Wat die waren, was onduidelijk. Onder het motto: 'u vraagt, wij draaien' schreef ik de brief. Het was een mooie brief, waarbij ik een random IT bedrijf in mijn achterhoofd had gehouden, gezien de technische aard van de functie. 

 

Helaas bleek deze brief niet helemaal te zijn waar hij naar op zoek was. Het paste niet helemaal. Hij verzocht me aanpassingen te maken. Weer was hij vaag over de ontvanger. Mijn grote inlevingsvermogen is mijn beste eigenschap als tekstschrijver en dit geldt ook als iemand een sollicitatiebrief wil laten schrijven. Ik schrijf altijd, maar dan ook altijd met de lezer in gedachten. Omdat ik niet van plan was de brief te blijven herschrijven besloot de klant te bellen. Met doorvragen op bedrijfsinformatie werd ik niets wijzer. Voor een goede brief, zei ik hem, is het essentieel om te weten welke werkgever we hier aanschrijven. Om de juiste toon te raken moet ik rekening houden met de aard, missie, visie en cultuur van het bedrijf. Dus. En toen zei hij het: "Het gaat om een functie bij het Koninklijk Huis. Ik wilde het niet zeggen, omdat ik bang ben dat de toon van de brief weer té formeel of hoogdravend zal worden. De Koning zal de brief waarschijnlijk zelf lezen. Vandaar dat ik besloot om deze sollicitatiebrief te láten schrijven! "

 

"Ik begrijp het, zei ik. Maar nu durf ik niet meer!" Ik voelde de druk, maar natuurlijk heb ik de brief gewoon geschreven. Ik dacht aan de manier waarop ik aangesproken zou willen worden als ik de Koning was. Ik besloot: doe maar gewoon. Helemaal correct en netjes qua aanhef en dergelijke maar maak het verschil met een pakkende tekst en een tone of voice die hem bijblijft. Maar nu kon ik de functie beter in de context plaatsen en de compatibiliteit van de kandidaat met de organisatie ook motiveren. Kortom, een complete sollicitatiebrief. Niet alleen toegespitst op de functie, maar ook op de organisatie, zoals dat hoort. Ik liet deze klant beloven om me te laten weten hoe het was gegaan. Maar zoals dat vaak gaat met drukbezette en doelgerichte mensen, ze denken daar niet meer aan. Ik ging ervan uit dat het dan niks geworden zou zijn. Twee maanden later won mijn nieuwsgierigheid het tóch. Ik mailde hem om ernaar te vragen. Ik kreeg al snel antwoord.

 

"Beste Paulien, sorry dat je niks meer van mij gehoord hebt. Jouw brief was een schot in de roos, hij is door de Koning zelf gelezen en ik ben ook bij hem op gesprek geweest. Helaas bleek de functie toch niet helemaal mijn ding, maar ik ben inmiddels gestart op een andere mooie functie. Het was een leuke ervaring, alsnog bedankt!"

 

Yes! Bij dat ik er nog even naar gevraagd had. Belangrijke les geleerd: Schrijf echt altijd altijd altijd met de lezer in gedachten. Echt altijd dus! Verder is het echt een 'kroon op mijn werk'. Een stukje bevestiging van mijn kwaliteit. 

 

Ook aan het solliciteren? lees de top drie aandachtsgebieden bij het opstellen van jouw cv in mijn vorige blog. Of benader me om ook een sollicitatiebrief te laten schrijven

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon