De top drie aandachtsgebieden bij het opstellen van een cv.

March 19, 2018

De tijd van carrièrebeurzen is weer aangebroken. Tijd om een paar tips met je te delen over het opstellen van jouw cv. Solliciteren is onderscheiden. Als jij de aandacht van een recruiter vast wil houden, heb je een echte showstopper nodig.

 

1. Inhoud

Je krijgt standaard zo’n zes seconden om de lezer te overtuigen. Het draait uiteindelijk allemaal om wat jij te bieden hebt als kandidaat. Als je zorgt dat hij/zij binnen enkel ogenblikken precies weet wat jij te bieden hebt, is de kans groot dat ze nog even verder kijken.

Hoe dan? Hoor ik je denken. Om te beginnen: wees concreet en relevant. Schets in een samenvatting de ervaring die er toe doet, som je kernvaardigheden op en waak voor teveel zachte competenties en eigenschappen. Een wervende profielschets moet de lezer overtuigen van jouw toegevoegde waarde voor de organisatie waar je solliciteert. En zet deze onderdelen allemaal op in het oog springende plekken in het cv. Bovenaan dus. Als je verderop zorgt je dat de tekst lekker leest, verleng je de aandachtspanne en help je de lezer verder en verder door het cv heen. Je overtuigt met heldere teksten, vol feiten die een goed beeld scheppen van jouw opgedane kennis, vaardigheden en bij voorkeur ook behaalde resultaten.

 

2. Cv lay-out

Deze staat bewust onder puntje één. Met een mooie lay-out trek je wel direct de aandacht, maar als daarna blijkt dat de inhoud slecht is knapt een recruiter alsnog af. Is de lay-out mooi, stijlvol en onderscheidend én de inhoud is ook nog eens in orde, sta je met 2-0 voor op de rest. Een aantrekkelijke lay-out mag wat kleuren, grafieken en iconen bevatten. Maar sla hier niet in door. Een wat rustigere lay-out komt de leesbaarheid ten goede. Gebruik van kolommen of kleurbanen is handig om de structuur in de indeling aan te brengen. Interne sollicitatie? Gebruik de huisstijlkleuren van de organisatie! Je maakt de sollicitatie compleet door ook de sollicitatiebrief in dezelfde stijl op te maken.

 

3. Profielfoto

Een absolute must op je cv. Onderzoek wees uit dat een kandidaat met gelijke geschiktheid mét een foto op het cv een streepje voor heeft op de kandidaat zonder foto op het cv. Let wel, dit mag niet te informeel zijn met een glaasje wijn erbij bijvoorbeeld. Houd het professioneel en relevant. Het mag best in een andere setting zijn dan het standaard portret maar dat moet dan wel passen. Stel je wil bij een veearts solliciteren en je hebt een mooie foto van jou met je paard. Of je geeft training en je hebt een actiefoto waarbij je voor een groep staat. Een goede foto kan ook veel doen voor de uitstraling van jouw cv. Hij kan een mooie originele header vormen of een staande foto in de lengte als achtergrond van de zijbalk geeft een gaaf effect. Een professionele foto laten maken hoeft niet duur te zijn. En waarschijnlijk heb je wel iemand in je omgeving die hobbyfotograaf is. Zoek samen even een rustig momentje met een rustige achtergrond en maak een mooi portret. met weinig scherptediepte maak je een wazige achtergrond. Dan spring je er lekker uit.

 

Zo. Aan de slag. Achter die droombaan aan. Heel veel succes!

 

Kun je wat advies gebruiken? Of mis je die objectieve blik en heb je behoefte aan een controle? Voor hulp bij solliciteren en voorbeelden kijk je even hier. Je kunt ook door mij een cv laten maken, of een sollicitatiebrief laten schrijven.

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon