Before life gives you lemons

February 9, 2018

If life gives you lemons.. make lemonade. Leuk Amerikaans gezegde. Maar 'lemons' krijg je niet zomaar hoor. Daar gaat heel wat aan vooraf!  

 

 

Twee jaar geleden, rond deze tijd van het jaar, begon ik met mijn zoontje Jesse zaadjes te planten. Het doel was een moestuin. De hele vensterbank stond vol met kweekbakken. We vonden het geweldig om te zien hoe na enkele weken een groen puntje zichtbaar werd, wat uitgroeide tot een steeltje en toen de eerste blaadjes. De tweede blaadjes zagen er weer heel anders uit. We genoten van iedere ontwikkeling.

Jesse at graag citroenen in die tijd. Ja, hij heeft een aparte smaak, maar daar gaat het nu niet over. Op een dag hebben we een paar citroenpitten in een pot gedaan, aarde erover, water gegeven. En wachten. En weer water geven. En wachten. Na een maand stond ik op het punt op die pot met aarde weg te gooien. Maar ik keek nog één keer goed. En jawel hoor, ook hier was een minuscuul groen puntje zichtbaar geworden! We waren allebei helemaal blij. Er komt een citroenplant! Jesse zag het al voor zich. Hoe hij zijn eigen gekweekte citroenen kon plukken en opeten. Na wat googelen moest ik hem toch teleurstellen. Pas na twee jaar komen er vruchten aan de plant, zo las ik. Afgelopen najaar haalde ik de plant naar binnen. Hij had buiten van de zomer genoten. Hij was al zo'n 30 centimeter hoog, had veel bladeren, maar deed de laatste tijd niet meer zo veel. Hij was al een keer overgepoot in een grotere pot, maar nu zaten er weer beestjes in de aarde en de blaadjes glommen niet meer zo mooi als in het begin. Hij was een beetje verwaarloosd geraakt naast de andere vruchtrijke planten in de moestuin. Ik dacht na en concludeerde dat ik voor een keuze stond. 

1. Niks doen, alleen water blijven geven. En dan gaat hij waarschijnlijk dood, of gewoon meteen weggooien. 

2. Googelen wat je kunt doen en vervolgens ook doen. Dan is er wel een kans dat het doel bereikt wordt: citroenen oogsten. 

 

Op hetzelfde moment was Stukje Tekst in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. En ik dacht na hoe ik twee jaar geleden dat zaadje plantte en waarom. Niet om het twee jaar later te laten dood gaan toch? Het werd een principekwestie. Ik wist dat sommige dingen meer moeite kosten en ook meer tijd. Maar de beloning, de oogst zal uiteindelijk in verhouding ook waardevoller zijn. Het is niet gewoon een citroen. Het is een citroen waar bloed zweet en tranen in zit. Die smaakt veel lekkerder!

Die dag reed ik naar het tuincentrum. Ik kocht een prachtige pot, Hydro korrels en speciale voeding voor citrusvruchten. Ik was vijftig euro kwijt, maar hé als je iets wilt moet je er ook iets voor over hebben. De citroenplant stond die middag te stralen in zijn nieuwe pot. Vlak bij het raam, want hij heeft veel zon nodig. Ik verplaatste de pot zelfs vaak met de zon mee. De voeding gaf hem in de weken erna prachtige glimmende nieuwe blaadjes en hij begon waarachtig al echt naar citroen te ruiken! 

 

Ook Stukje Tekst heb ik met de nieuwe website wat beter in het licht gezet. Ik blijf het voeden met het blog. En als de zon schijnt, zorg ik dat ik erin ga staan. Op naar meer groei en een goede oogst!

 

En die citroenplant? Tja.. die is in de winter al zijn bladeren kwijtgeraakt. Ondanks de goede zorgen blijkt dit een veelvoorkomend probleem te zijn voor citrusplanten. Ze gaan in de winter op een soort spaarstand. Maar ik gooi hem nog steeds niet weg. Het is al bijna lente, ik denk dat hij het wel gaat halen. 

 

 

Tags: wat mensen zeggen

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

meer stukjes tekst

November 19, 2018

October 12, 2018

Please reload

Zoeken met tags
Please reload

Over Stukje Tekst

Jan van Vlissingenhof

58 5709 AR Helmond

06-22388279

Bank NL71 RABO 0308185625 KVK 64869326

Stukje Tekst over
Saaie stukjes tekst
  • Stukje Tekst op Facebook
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon